JM Band logo
JM Band logo

Alle artikler

Hvad er ESG?Opdateret a year ago

Kender du det, når du tænker på, hvordan du kan gøre din virksomhed eller event mere bæredygtig, men kæmper med at finde praktiske løsninger, der ikke går på kompromis med gæsteoplevelsen? 


Hvordan kan jeg implementere miljøvenlige initiativer, der faktisk forbedrer festivalen for deltagerne? Men hvad er det der "ESG" overhovedet? Og er det noget jeg skal rapportere? Det lyder jo meget godt, men hvordan finder ud af alt det jeg skal bruge?


Du er ikke den eneste, der har svært ved at finde hoved og hale på ESG. Mange virksomheder står lige nu overfor en stor opgave med rapportering. 


Heldigvis har vi i denne artikel indsamlet alt det du behøver at vide om ESG, og hvordan du kan bruge JM Band i din rapportering.


Når du har læst denne artikel, ved du det vigtigste om:

Hvad ESG er

Hvornår du skal rapportere ESG

Hvordan du rapportere ESG

Hvilke ESG-parametre du bør rapportere, herunder:

Miljømæssige parametre (Environmental)

Sociale parametre (Social)

Ledelsesmæssige parametre (Governance)

Hvorvidt man bliver bæredygtig af at måle ESG


Hvis du kender andre, der har oplevet disse problemer, så spred lidt god karma ved at sende dem linket til vores side her for at hjælpe dem. 

Lad os starte helt fra begyndelsen…


Hvad er ESG?

ESG står for Environmental, Social, og Governance. Det er en måde at styre din virksomhed på, hvor du tager hensyn til miljømæssige (Environmental), sociale (Social) og ledelsesmæssige (Governance) faktorer i forretningens drift og beslutningsprocesser. Med andre ord handler det om at sætte tal på måden virksomheder tager hensyn til planeten, samfundet og god ledelse. ESG dækker også over Corporate Social Responsibility (CSR). ESG er blevet et vigtigt parameter for virksomheder, investorer og samfundet som helhed, da det fokuserer på bæredygtighed, ansvarlighed og langsigtede værdier.


Hvornår skal jeg rapportere ESG?

Du er måske i tvivl om hvorvidt du skal rapportere ESG, og i så fald hvornår det skal ske. Kriterierne er beskrevet nedenfor.


Du skal rapportere ESG fra d. 1. januar 2024 med rapportering i 2025 hvis din virksomhed:


  • Er børsnoteret
  • Har over 500 ansatte
  • Allerede rapporterer om direktivet om ikke-finansiel rapportering (NFRD)

Du skal rapportere ESG fra 1. januar 2025, med rapportering i 2026 hvis din virksomhed opfylder to ud af de tre nedenstående kriterier:

  • Balancesum på over 156 mio. kr.
  • Nettoomsætning på over 313 mio. kr.
  • Har over 250 ansatte

Du skal rapportere ESG fra 1. januar 2026, med rapportering i 2027 hvis din virksomhed er en børsnoteret SMV - altså hvis det er en lille eller mellemstor virksomhed. 

Kilde: Dansk Industri

Hvordan skal jeg rapportere ESG?

Rapportering af ESG indebærer en struktureret tilgang til at indsamle, evaluere og kommunikere virksomhedens præstationer og praksis inden for de tre områder. Her er nogle trin, der kan hjælpe dig med at rapportere ESG effektivt:

Identificer relevante ESG-parametre: Identificer de specifikke miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige parametre, der er mest relevante for din virksomhed, dens industri og interessenter.

Indsaml data og information: Indsaml nødvendige data og information relateret til de identificerede ESG-parametre. Dette kan omfatte miljømæssige data, såsom energiforbrug og CO2-emissioner, sociale data som medarbejder diversitet og arbejdsforhold, samt ledelsesmæssige data som bestyrelsesstruktur og etiske retningslinjer.


Evaluer og analyser præstationer: Analyser de indsamlede data for at vurdere din virksomheds præstationer og fremskridt inden for hvert af de tre ESG-områder. Identificer styrker, svagheder og områder til forbedring.


Definer mål og strategier: Definer klare mål og strategier for at forbedre din virksomheds ESG-præstationer. Dette kan omfatte initiativer til at reducere miljømæssig påvirkning, forbedre arbejdsforhold eller styrke ledelsespraksis.


Rapportér resultaterne: Rapportér dine ESG-resultater og initiativer på en klar og omfattende måde. Dette kan gøres gennem årsrapporter, bæredygtighedsrapporter, hjemmesider, konferencer eller andre kommunikationskanaler, afhængigt af din virksomheds behov og forventninger fra interessenter.


Forbedr løbende: Evaluér og forbedr din virksomheds ESG-rapporteringsproces løbende for at sikre nøjagtighed, gennemsigtighed og effektivitet.


Ved at følge disse trin kan du skabe en robust og troværdig ESG-rapport, der demonstrerer din virksomheds engagement i bæredygtighed og ansvarlighed.


Hvilke ESG-parametre bør jeg rapportere?

De ESG-parametre, du bør rapportere, afhænger af din virksomheds specifikke aktiviteter, branche, interessenter og mål. 


Det er vigtigt at identificere de ESG-parametre, der er mest relevante og materielle for din virksomhed, og som har størst indvirkning på dine interessenter og virksomhedens langsigtede succes. Derefter kan du udvikle en rapporteringsstrategi, der adresserer disse parametre og giver klar og nøjagtig information til dine interessenter.


Generelle ESG-parametre, som de fleste virksomheder bør overveje at inkludere i deres rapportering, er følgende:


Miljømæssige parametre (Environmental)

  • CO2-emissioner og klimaaftryk
  • Vandforbrug og vandforurening
  • Affaldshåndtering og genanvendelse
  • Energiforbrug og energieffektivitet
  • Biodiversitet og naturressourceforvaltning

Sociale parametre (Social)

  • Medarbejderes rettigheder og diversitet på arbejdspladsen
  • Arbejdssikkerhed og sundhed
  • Løn- og arbejdsforhold
  • Samfundsengagement og bidrag til lokalsamfundet
  • Produktansvarlighed og produktkvalitet

Ledelsesmæssige parametre (Governance)

  • Virksomhedsledelse og bestyrelsesstruktur
  • Antikorruption og etiske retningslinjer
  • Compliance og lovoverholdelse
  • Aktieholderrettigheder og gennemsigtighed i rapportering
  • Risikostyring og intern kontrol

Bliver man overhovedet bæredygtig af at måle ESG? 

Hvad er overhovedet pointen med at måle ESG? Hjælper det min virksomhed med at blive bæredygtig?


Rapporten i sig selv gør ikke din virksomhed mere bæredygtig, men du kan bruge den til at forstå, hvordan der kan bidrages positivt til din virksomheds aktiviteter. De aktiviteter, der påvirker miljøet, samfundet og forretningsdriften bliver mere tydelige. Derudover hjælper ESG-rapporten dig med at identificere områder der kan forbedres, om det er reduktion af miljømæssig påvirkning, forbedring af arbejdsforhold eller styrkelse af god ledelsespraksis. Rapporten er også med til at belyse risici og muligheder inden for de tre hovedemner, som kun kan adresseres og udnyttes når de er kendt. Rapportering af ESG bidrager også til øget gennemsigtighed og ansvarlighed over for investorer, kunder, medarbejdere og samfundet generelt, hvilket kan styrke tilliden og opbygge positive relationer mellem din virksomhed og omverdenen.


Samlet set kan måling og rapportering af ESG hjælpe din virksomhed med at integrere bæredygtighed mere effektivt i jeres forretningsstrategier og praksisser, hvilket fører til en mere holistisk og ansvarlig tilgang til forretningsdrift.


Hos JM Band hjælper vi din virksomheds Environment rapportering i din ESG-rapport ved at tilbyde klare emissionsfaktorer for vores varer. Disse data giver dig nøjagtige oplysninger, som du kan bruge direkte i dit klimaregnskab. Ved at integrere vores emissionsfaktorer i din rapportering kan du kvantificere den miljømæssige påvirkning af de produkter, du bruger eller distribuerer. Vi er forpligtet til at give dig pålidelige data, der hjælper med at opbygge tillid hos dine interessenter og bidrager til en mere bæredygtig fremtid.


Læs mere om hvordan JM Band indsamler data og hvordan du kan bruge det i din ESG-rapport


Undrer du dig over hvad forskellen på ESG og CSR er? Så læs med her!




Hjalp denne artikel?
Ja
Nej